Iako se posljednjih godina dosta priča o eteričnim uljima, njihovoj dobrobiti za zdravlje i primjerima upotrebe u svakodnevnom životu, nekako, još uvijek se realno, stvarno, malo koriste.
Koliko je široka paleta mogućnosti korištenja eteričnih ulja, koliko ona u stvarnosti imaju mogućnosti primjene u našim domovima, možda najbolje oslikava primjer iz Njemačke gdje su eterična ulja, između ostalog registrirana kao začin i dodatak za hranu.

Prvi tekst ću zato posvetiti upravo tim uljima koja u svakodnevici možemo koristiti kao začine i dodatke hrani, upotrijebiti na način na koji ih još uvijek prerijetko koristimo.

Napravila sam izbor ulja koja su pogodna za oralnu upotrebu, i koja bi vam svakako preporučila za korištenje. I da, možda najvažnija napomena prije nego prijeđemo na popis, kod eteričnih ulja je zlatno pravilo, manje je vise. Uvijek rade stavite kap manje nego li kap vise eteričnog ulja u vašu hranu, pripravke, sto god da radite s njima.

Još jedna važna napomena kod dodavanja u hranu i piće je sljedeća, ulja ne dodavajte direktno u vodu, na salatu ili u napitke. Eterična ulja se ne apsorbiraju i ne otapaju u vodi, pa ih je potrebno prije izmiješati s nekim od sastojaka u kojima su topivi, kao sto su biljna ulja, maslac, med, šećer itd. Obrok koji kuhate za 2-4 osobe smijete začiniti s maksimalno 2 kapi eteričnog ulja!

Limun je idealan dodatak salatama, ribi i napitcima. Posebno čaju za poboljšanje imuniteta u hladnim mjesecima.
Lavandu možete dodati čajevima, prirodnim sokovima, ona se posebno preporučuje za smirenje želučanih tegoba.
Mandarina je najbolji dodatak svakom čokoladnom kolaču, dodatno naglašava okus čokolade i daje posebnu svježinu.
Paprena metvica, kao osvježavajući sastojak kolaca, posebno laganih ljetnih kolaca.
U kuhana jela, uvjetno rečeno malo teza jela kao sto su variva i gulaši, dodajte bosiljak, lovor, crni papar i mažuran. Znam da sve ovo u obliku začina sigurno već koristite, ali s eteričnim uljima će okus biti neusporedivo bolji i puniji.
Ružmarin apsolutni vladar medu eteričnim uljima kada su pitanju sve vrste juha i salata.
Bosiljak osim u varivima će idealan biti za upotpuniti sve vrste tjestenina.
Naranču i slatku naranču dodati ćemo gdje drugo nego u salate, voćne i povrtne.
Đumbir je još jedno od eteričnih ulja za savršenu salatu, ali i za upotpuniti okus ribe.

Izvor: MILENAULIC.COM

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *